De Bloedbank

Grote en kleine bloedsomloop

De grote bloedsomloop gaat vanaf de linkerkant van het hart naar de verschillende organen weer terug naar het hart (rechterkant).
De kleine bloedsomloop gaat vanaf de rechterkant van het hart naar de longen en weer naar het hart(linkerkant)
Als een bloedcel één maal een rondje door het menselijk lichaam maakt passeert de bloedcel twee keer het hart. Mensen en andere zoogdieren hebben een zogenoemde dubbele bloedsomloop
Kleine bloedsomloop
Stap 1
Stap 2
Leerdoelen
-
De leerlingen weten het verschil tussen grote en kleine bloedsomloop.
-
De leerlingen weten het doel van de kleine bloedsomloop
-
De leerlingen kennen het doel van de grote bloedsomloop
-
De leerlingen weten hoe een open bloedsomloop werkt
-
De leerlingen weten hoe de embryonale bloedsomloop werkt
In het lichaam is veel verbranding geweest. Zoals je weet is de formule voor de verbranding: glucose+ zuurstof --> energie+ water+ koolstofdioxide.
De koolstofdioxide ademen we uit en zuurstof ademen we in.
De kleine bloedsomloop gaat via de longen. Enerzijds om zuurstof in het bloed te vervoeren en anderzijds om koolstofdioxide af te staan. Dit gaat via het proces wat gaswisseling heet.
de stoffen gaan via met de concentratie gradiënt mee.

Stap 3
Grote bloedsomloop
Het doel van de grote bloedsomloop is om voeding en zuurstof bij de cellen te brengen maar ook afvalstoffen zoals water en koolstofdioxide vanaf de cellen weg te vervoeren.
Andere bloedsomlopen
Stap 4
Embryonale bloedsomloop
Stap 5
Dit is een engelse site met informatie over de embryonale bloedsomloop, hiermee moet je deze opdrachten maken:
Je mag ook je binas tabel 84B gebruiken
Enkele bloedsomloop
Stap 6
Er zijn ook diersoorten die een bloedsomloop hebben die per rondje maar één keer door het hart gaat zoals bij vissen. Het bloed gaat vanaf het hart via de longen(kieuwen) naar de rest van het lichaam om daarna terug te komen in het hart

Stap 7
In de kieuwen van de vis is iets slims gedaan. Er is het zogenaamde tegenstroomprincipe. Bekijk onderstaande animatie en vertel in je eigen woorden wat het tegenstroomprincipe inhoudt. Verklaar erbij waarom dit gunstig is voor de vis.
Stap 8
Onderzoek nu zelf hoe de bloedsomloop van een reptiel naar keuze eruit ziet en maak hier een verslag over.
Stap 9
Open bloedsomloop
Tot nu toe hebben we het steeds over een gesloten bloedsomloop gehad. Het bloed ging vanaf het hart door de bloedvaten weer naar het hart. Er gaat geen bloed weg.
Bij lagere diersoorten kan er sprake zijn van een open bloedsomloop.
Insecten hebben bijvoorbeeld een openbloedsomloop. In een insect zit er aan de rugzijde een groot bloedvat, hier zitten een aantal gespierde delen ofwel de hartkamers. Het bloedvat wordt de hartbuis genoemd. Door de hartbuis wordt het bloed, zonder bloedcellen richting kop gepompt. Vanaf hier gaat het bloed tussen de cellen door. De aanzuigende werking van de hartkamers zorgt ervoor dat het bloed weer terug komt in de hartbuis. Het zuurstof wordt door een insect opgenomen via tracheeën (gaatjes in het panster)
